Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

ΑΡΓΟΣ: 5ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός

“Θηλασμός: Οφέλη για μια ζωή!”
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, διοργάνωσε τον 5ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε 57 πόλεις της Ελλάδας.


Το παρόν για δεύτερη χρονιά έδωσε η Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αργολίδας με αλλαγή τοποθεσίας, στο ΑΡΓΟΣ αυτή τη φορά. 
Οι ομάδες του Δικτύου, αποτελούνται από μητέρες που βοηθούν άλλες μητέρες, να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, να ενημερώνονται, να έρχονται σε επαφή, να μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, να αλληλοϋποστηρίζονται, να παίρνουν δύναμη και κουράγιο.

Σκοπός της εκδήλωσης - γιορτής είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.
Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης, από την νέα γενιά, εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του
δημόσιου θηλασμού...
Ο κατ' οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί συχνά στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. 
Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. 
Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη!
Η νέα γενιά μητέρων καλείται να αντεπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους. 
Με τον θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε
προσωπικές δραστηριότητες
Με την εκδήλωση της 2ας Νοέμβρη 2014:
Φέραμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνοντας πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι, μα και συνάμα διακριτική!
Βοηθήσαμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους, και τις καλέσαμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας παιδιού.
Γιορτάσαμε, γιατί η βοήθεια από μητέρα προς μητέρα αποδίδει!!
Γιορτάσαμε, γιατί οι μητέρες ενωμένες σαν μια γροθιά, ενημερώνονται, αλληλοϋποστηρίζονται, καταφέρνουν όλο και περισσότερες το φυσικό και αυτονόητο, την θρέψη του παιδιού τους από το σώμα τους.
Φωνάξαμε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών μας στο δημόσιο θηλασμό. Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να ναι ντροπή! Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια... ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!!
Φωνάξαμε πως ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!!
Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014, οι θηλάζουσες μητέρες της Αργολίδας, ενώθηκαν με τις υπόλοιπες μητέρες, σε κάθε γωνιά της χώρας, και συνολικά θήλασαν ταυτόχρονα περίπου 2.000 μητέρες-μέλη του πανελλήνιου δικτύου. Στο Άργος στις 12.00 θήλασαν 12 μητέρες 13 παιδάκια. Είχαμε ένα τάντεμ (2 παιδάκια διαφορετικής ηλικίας θηλάζουν από την μαμά τους. Ήταν 2,5ετών και 5ετών). Το μικρότερο ήταν 47 ημερών και το μεγαλύτερο 5 ετών. Συνολικά καταγράφτηκαν 26 θηλάζουσες μητέρες.

Η δράση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Θηλασμού θα συμπεριληφθεί στις δράσεις της Παγκόσμιας Συμμαχίας για Δράσεις στον Θηλασμό (WABA). Σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο που υφίσταται η χώρα μας, οι εθελοντικές δράσεις αποτελούν φωτεινό οδηγό και δυναμώνουν τη ζωή μας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για την στήριξή του και φυσικά τους πολύτιμους χορηγούς –αρωγούς στην προσπάθειά μας.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας MAX TV, SUPER TV, IONIAN TV, Παραπολιτικά Αργολίδα και 101fm. Καθώς επίσης όποιο μαζικής ενημέρωσης  portal, blog, εφημερίδα, ραδιόφωνο, περιοδικό για την προβολή της εκδήλωσής μας.
Ευχαριστούμε τους πανελλαδικούς χορηγούς ΑΡΚΑΔΙ, WELEDA και MOTHERLOVE.
Ευχαριστούμε τους τοπικούς χορηγούς γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε εκδήλωση: QUEENS οίκος νυφικών-βαπτιστικών Πηνελόπη Καρατζούλη, ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Πάρης Βασιλάκος, ΤΥΠΟΦΩΤ Σάκης Κοσκινάς, ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ Λαμπρινή Καλαμουδάκου, ART AND FLOWER Ρούλα Καρκαγκέλη, ΤΟ ΜΑΝΑΒΙΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ Νικολέτα Αγγελίδου, ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΜΠΑΤΗ, SPECIAL EFFECTS Γιάννης Κόλλιας, ΡΕΑ ΧΥΜΟΙ ΕΑΣΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ηχητικά συστήματα, ΣΟΥΡΒΙΝΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Περίπτερο, ΑΦΟΙ ΚΟΥΤΑΒΑΚΗ Υλικά Οικοδομών, MOTO CENTER ΣΚΛΙΑΜΗΣ και την κυρία Ελισάβετ Δήμα-Πετροπούλου.
Επίσης ευχαριστούμε τους δωροθέτες μας από το Άργος και το Ναύπλιο για τα δωράκια που πρόσφεραν στις μανούλες :
·         Από το Άργος: QUEENS, MAYORAL, LOCO MONDO, BENETTON, ΠΑΡΑΜΥΘΙ, ΠΗΓΗ, BABINO, PALATINO, BALLOON, TSAF TSOUF, LILLIPUT, ΑΦΟΙ ΜΠΑΜΠΑΛΙΑΡΟΥ, ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΟΥΛΤΣΙΝΟΥ, ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ, ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΟ, ΑΣΤΡΟ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ εκτυπώσεις, ARTE SPORTIVA Φίλης Σπύρος, ΝΙΚΗ ΜΑΥΡΟΓΙΑΜΜΗ εικόνες, ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ Χειροποίητες Δημιουργίες, YVES ROCHER, Κομμωτήρια ΜΠΟΥΦΑ ΓΕΩΡΓΙΑ και ΠΙΤΣΙΚΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ.
·         Από το Ναύπλιο: ΛΗΤΩ, MOTHERCARE, MANDARINO, FIZZY KIDS, BENETTON, BABY LINE, S.OLIVER και KARAMELA
Τέλος ένα ευχαριστώ στις φίλες/εθελόντριες/υποστηρίκτριες μας Γωγώ M. Μούκα, Λια Βίγκου, Αναστασία Τσεβοπούλου, Μαρία Μωϋσίδου, Πετρούλα Στεφάνου, Πηνελόπη Καρατζούλη.
Η διαχειρίστρια της Ομάδας Εθελοντών και Υποστηρικτών
Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αργολίδας

Μαρία Σκλιάμη
https://www.facebook.com/events/957285800951456/
* To 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου και φέτος έχει θέμα "Θηλασμός: Οφέλη για μια ζωή".